Akademik Başarıda Zoom Yorgunluğu’nun Etkileri: Üniversite Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma - YILMAZ, Feride; KOÇYİĞİT, Nezahat (PEARSON JOURNAL, 2023)
Son yıllarda Covid-19 pandemisi sürecinde ve 6 Şubat depremlerinde yüz yüze eğitimin olanaksız hale gelmesiyle eğitimde uzaktan eğitim sistemlerine geçiş zorunlu olmuştur. Öğrencilerin okul ve arkadaş ortamından uzakta senkron ve asenkron derse devamlılığının arandığı uzaktan eğitim sistemlerinde başta Zoom olmak üzere çeşitli uzaktan toplantı platformları kullanılmıştır. Ekran başında ve çevrimiçi ortamda geçirilen sürede hızla artan oranda sorunlara neden olan durum literatürde Zoom Yorgunluğu olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada öğrencilerin sosyalleşmeden uzak, uzaktan eğitim sisteminde eğitimin yoğunluğundan, süresinden, web kamera açmaktan, derse katılımdan ya da diğer sebeplerden ötürü yaşadıkları ve literatürde Zoom Yorgunluğu olarak bilinen olumsuz deneyimlerin akademik başarıya etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Veriler Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında aktif kayıtlı öğrencilerden nicel araştırma yöntemlerinden anket formu yoluyla toplanmıştır. Anket öğrencilere online olarak uygulanmış ve 300 anket değerlendirmeye alınmıştır. Analiz sonuçlarına göre Zoom Yorgunluğu ile Akademik Başarı arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuş ve Zoom yorgunluğu arttıkça akademik başarının azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerde zoom yorgunluğunun yaşa, kardeş sayısına, mezun olunan okula, okunan sınıfa, yaşanılan yere ve akademik ortalamaya göre değişmediği bulgusu vardır.