Fijital Pazarlama: Geleneksel ve Dijital Pazarlamanın Kesişimi - CEVHER, Muhammed Fatih (PEARSON JOURNAL, 2023)
Fijital pazarlama benzersiz müşteri deneyimleri oluşturmak için fiziksel ve dijital dünyayı birbirine bağlayan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital pazarlama stratejilerine yoğunlaşan işletmelerin tüketicilerin fiziksel deneyime verdiği önemi göz ardı ettiği görülmektedir. Çalışma bu noktada fijital pazarlamanın müşteri deneyimi ve müşteri tatminine olan etkisine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Çalışma; amacı doğrultusunda alandaki çalışmaları literatür taraması kapsamında detaylıca incelemiş alandaki boşluğu doldurmayı da amaçlamıştır. Fijital pazarlamanın pazarlamacılar ve işletmeler açısından anlaşılması önem arz etmektedir. Fijital pazarlamanın temelleri, evrimi, ortaya çıkışı ve işletmelerin uygulayabileceği pazarlama stratejileri çalışmada detaylıca açıklanmış işletmelere konu ile ilgili stratejiler ve öneriler sunulmuştur. Fijital pazarlama uygulamaları günümüzde Amazon Go, Nike, KFC, Mcdonalds gibi firmalar tarafından uygulanmaktadır. Dijital pazarlamanın birçok faydasından yararlanan işletmeler fijital pazarlama ile müşterilerin deneyim beklentilerini karşılamayı amaçlamaktadır. Müşterilerin fiziksel deneyim beklentileri fijital pazarlamanın daha ön plana çıkmasını sağlayacaktır. İşletmeler fijital pazarlama uygulamaları ile artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, yüz ve nesne tanıma, dokunmatik ekran gibi teknolojileri farklı sektörlerde ve lokasyonlarda uygulayarak müşterilerine; dönüşümcü, bilgilendirici, destekleyici ve eğlendirici deneyimler sunabilirler. Bu deneyimlerin müşteri tatmini, marka sadakati, işletmelerin pazarlama stratejilerinde başarılı olması ve sonucunda artan gelirler ve rekabet avantajı elde etme gibi sonuçlarının olacağı görülmektedir. İşletmelerin bu doğrultuda fijital pazarlama uygulamalarına hız vermeleri, bu alandaki stratejilerini geliştirmeleri önemle tavsiye edilmektedir.