KARABAKH WAR AND HISTORIC VICTORY OF AZERBAIJANI ARMY COVERED BY THE TURKISH MEDIA - ƏHMƏDOV, Namiq (PEARSON JOURNAL, 2022)
M?qal?d? Erm?nistan-Az?rbaycan münaqiş?sinin tarixi v? savaş f?ls?f?si Türkiy? m?tbuatı üz?rind?n d?y?rl?ndirilir. İkinci Qarabağ savaşında Türkiy? Az?rbaycana d?st?yi il? 100 il önc?ki tarixi xilaskarlıq missiyasını t?krar etm?di, eyni zamanda terrora qarşı mübarız?d?, Yaxın v? Otra Ş?rqd? möhk?ml?n?n mövqeyi il?, Qafqazda da özünü t?sdiq etdi v? dünya çapında yeni güc olduğunu ortaya qoydu. Türkiy? m?tbuatının Qarabağ münaqiş?sini daima günd?md? saxlaması, h?m d? tarixi t?m?ll?r? söyk?n?n Türkiy? v? Az?rbaycan ?laq?l?rinin analoqu olmayan mütt?fiqlik s?viyy?sin? yüks?lm?sini t?sdiq etdi. H?l? Sovetl?r Birliyinin dağılmasına ill?rin qaldığı bir zamanda da Türkiy? m?tbuatının d?rc etdiyi, Erm?nistanın işğalçı niyy?tini açıqlayan, erm?ni vandallığını v? terrorçuluğu d?st?kl?y?n faktları ortaya qoyan m?qal?l?r yüzl?rc? olmuşdur. Türkiy? m?tbuatı bu olayların takc? seyriyy?şisi olmamış, siyas?t adamlarının t?hlil v? mövqel?rinin c?miyy?t?, el?c? d? dünyaya catdırılmasında ön?mli mövqeyini s?rgil?mi. “Yeni ş?f?q”, “Yeni çağ”, “Türkiy?”, “Axşam”, “Star”, “Hürriyyet”, “Vatan” v? s. kimi nüfüzlu m?tbuat orqanlarını v?r?ql?dikc? işğal xronikasının atributlarını cox aydın görm?kd?yik. Bu sırada yer alan t?kc? Türkiy?nin Anadolu v? DHA agentlikl?ri, TRT Haber, Haber Türk, TGRT, A Haber, Haber Global, TRT Avaz, NTV telekanalları, habel? “Sözçü”, “Aydınlıq” v? s. kimi nüfuzlu q?zetl?ri v? kütl?vi informasiya vasit?l?ri yox, bütün Türkiy? m?tbuatı olmuşdur. At?şk?s dövrünün tarixi, baş ver?nl?rin iqtisadi, siyasi t?r?fl?ri d? Türkiy? m?tbuatının günd?mind? ön?mli yerd? olmuşdur. Yeni Qarabağ müharib?si dünya m?tbuatının x?b?rl?ri sırasında yenid?n yer alanda, bu mövzu Türkiy? m?tbuatının ön?mlli v? baş mövzusu oldu. Bölg?d? genişmiqyaslı erm?ni t?xribatlarına cavab olaraq Az?rbaycanın başlatdığı ?ks-hücum ?m?liyyatına Türkiy? m?tbuatında geniş yer verildi, bu mövzu manşet x?b?rl?r sırasında yer aldı. M?qal?d? Az?rbaycanın haqlı mövqeyini ortaya qoyan Türkiy? m?tbuatının ön?mli rolu xüsusi qeyd edilir. Az?rbaycanın haqq işin? böyük inam, açıq mövqe, Qarabağla bağlı h?qiq?tl?r ist?r Az?rbaycan-Erm?nistan münaqiş?nin tarixi kökl?rinin, ist?ts? d? V?t?n müharib?si dövrünün reallıqlarını ?ks etdir?n bütün x?b?r v? m?qal?l?rd? ardıcıl olaraq ?ks olunur.