TÜRKİYE’DE SEKTÖRLER İTİBARİ İLE İSTİHDAM BÜYÜME İLİŞKİSİ - TELLİ ÜÇLER, Yasemin (PEARSON JOURNAL, 2022)
Ekonomik büyüme ülkelerin ekonomi hedeflerinin en önemlisidir. Uygulanan politikalarının geneli ekonomik büyümenin sürdürülebilir olmasına odaklanmaktadır. Ekonomik büyüme neticesinde istihdamın artması beklenmektedir. Ekonomik büyüme sonrasında istihdamın artmaması durumunda ise istihdamsız büyüme gerçekleşmiş olmaktadır. Çalışmada Türkiye’de 1992-2020 yılları arasındaki ekonomik büyüme ve istihdam verileri ele alınarak istihdam oluşturmayan ekonomik büyüme üzerinde durulmuştur. Bu amaçla; temel sektörler olan hizmet, sanayi ve tarım sektörlerinin istihdam oranları ile ekonomik büyüme oranları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan değişkenlere öncelikle Augmented Dickey Fuller Birim Kök Testi uygulanmıştır. İstihdam değişkenlerinin birinci derecede durağan olduğu ve ekonomik büyüme değişkeninin düzey değerinde durağan olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kurulan ekonometrik model ile ekonomik büyüme ve istihdam değişkenleri arasındaki nedensellik ilişkisi, Granger Nedensellik Testi ile araştırılmıştır. Granger Nedesellik Testi sonuçlarına göre ekonomik büyümenin sanayi ve hizmet istihdamına neden olduğu tespit edilmiştir. Ekonomik büyüme ve tarım istihdamı arasında ise herhangi bir nedensellik ilişkisi tespit edilmemiştir. Sonuç olarak tarım sektöründe istihdamsız büyümenin geçerli olduğu anlaşılmıştır.