Etik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının İşe Katılım Benlik Saygısı ve İş Performansına Etkileri - YÜCEL, Derya (PEARSON JOURNAL, 2022)
Etik ve sosyal sorumluluğun önemi her geçen gün farklı alanlarda yapılan çalışmalarla vurgulanmaktadır. Özellikle çalışan davranışlarına etkisi kapsamında değişik boyutları ile ele alınan etik ve sosyal sorumluluk kavramları örgütlerde iyi bir çalışma ortamının oluşturulmasına ve çalışan davranışına olan önemli etkileri nedeni ile son yirmi yıl içerisinde ön plana çıkmaktadır. Bu çerçevede tasarlanan çalışmada etik ve kurumsal sosyal sorumluluğa verilen önemin işe katılım, benlik saygısı ve iş performansı üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’de İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinde yapılan çalışmada imalat sektöründeki 220 yönetici ve çalışandan anket yoluyla elde edilen veriler kullanılmıştır. Kısmı en küçük kareli yapısal eşitlik analizi yardımıyla elde edilen bulgulara göre; çalışanların etik ve kurumsal sosyal sorumluluk algısındaki artış, işe katılım ve benlik saygılarını anlamlı şekilde artırmaktadır. İşe katılım ve benlik saygısı artan katılımcıların iş performanslarının da anlamlı şekilde arttığı gözlenmiştir. Bulgular ayrıca benlik saygısının iş performansı üzerindeki doğrudan etkisinin yanı sıra çarpan etkisine de sahip olduğunu yani benlik saygısındaki artışın iş performansında bu artışın karesi ile orantılı anlamlı bir artışa neden olduğunu ortaya koymaktadır.