ÖĞRETMEN VE OKUL YÖNETİCİLERİ ARASINDAKİ İLETİŞİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER - SAPAN, Aslıhan; Gülbahar, Bahadır (PEARSON JOURNAL, 2022)
Bu araştırmanın amacı ilkokul ve ortaokul müdürlerinin iletişim becerilerinin, yönetici ve öğretmenler arasında kurulan iletişimin, eğitim-öğretim faaliyetlerine, okul örgütüne ve okul iklimine etkilerini incelemektedir. Nitel araştırma yöntemi ve durum çalışması deseninde yürütülen bu çalışmaya ilkokul ve ortaokullarda görev yapan toplam 12 ilkokul ve ortaokul müdürü katılmıştır. Araştırmanın katılımcılarının belirlenmesinde, amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafından ilgili alanyazına ve araştırmanın amaçlarına uygun olarak hazırlanmış yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonunda şu sonuçlara ulaşılmıştır: İlkokul ve ortaokullarda görev yapan yöneticilerin ve öğretmenlerin iletişiminde taraflar arasında birbirini anlamaya çalışmama kaynaklı iletişim bozukluğu olduğu, yönetici ve öğretmenler arasındaki iletişimde birbirlerine karşı saygı ve anlayışlı davranışların hâkim olmadığı, katılımcıların iletişiminin daha sağlıklı olması açısından eğitim, seminer ve grup toplantıları organize edilerek yönetici ve öğretmenlerin iletişimlerinin artırılabileceğine inandıkları saptanmıştır. Yöneticilerin ve öğretmenler arasındaki ideal iletişimin karşılıklı saygı, güven ve samimiyet içerisinde olması gerektiği önerilmiştir.