AN EXPLORATORY RESEARCH ON HOLACRACY: A NEW GOVERNANCE PROCESS FOR THE ORGANIZATIONS - NOORI, Nazir Ahmad; TINAZTEPE, Cihan (PEARSON JOURNAL, 2022)
Bu çalışmada holakrasi, kurumlar için özyönetim yöntemlerinden biri olarak değerlendirilmiştir. Holakrasi; iş özerkliğinin, çalışanlar arasında güç dağılımının ve organizasyonun tüm üyelerinin karar alma sürecine katılımının diğer yönetim yöntemlerine göre ayırt edici olduğu yeni bir yönetim yöntemidir. Günümüzün hızla değişen iş dünyasında kuruluşlar pazardaki yerlerini korumak ve gelişmek için bir yönetim çeşidine ihtiyaç duyarlar. Bunun için örgüt üyeleri işlerinde yeteneklerini kullanırlar ve örgütte buna karşın herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmazlar. Holakrasinin örgütsel zorlukların çoğunu çözmek için iyi bir seçenek olduğuna inanılır. Holakrasi kullanarak, örgütlerin esnekliği artar ve örgüt mensupları kendilerini iş ortamına ve koşullarına kolayca adapte edebilirler. Bu tarzda, yönetim alanı insanlara açıktır ve herkes yetenek ve kapasitesine göre örgütte bir rol seçebilir ve bunu icra edebilir. Holakrasinin diğer bir özelliği de hiyerarşik yönetime muhalefetidir. İnsanların iş kısıtlamalarına sahip olduğu bir hiyerarşide, kararlar genellikle organizasyonun ihtiyaçlarını karşılamayan belirli bir grup tarafından alınır. Uzun ve sonuçsuz toplantılar sonucunda örgütü oldukça merkezi bir sistem yönetir. Bu çalışmada amaç holakrasiyi derinlemesine incelemektir.