TERS YÜZ SINIF MODELİ ve FEN EĞİTİMİNDE KULLANIMI: KATI BASINCI - BEZCİ, Merve; KARAMUSTAFAOĞLU, Sevilay (PEARSON JOURNAL, 2022)
Fen bilimleri dersi insanı, doğayı, çevreyi içerisinde barındıran bir derstir. Kişinin kendini geliştirmesi açısından önemli bir ders niteliğindedir. Fen bilimleri dersi soyut kavramlar ve anlaşılması zor olan konuları içermektedir. Konuların somutlaştırılması, anlamlı öğrenmenin sağlanabilmesi için uygulama, deney, simülasyon gibi etkinliklerle desteklenmelidir. Bunun için son zamanlarda alışılmışın dışında bir öğretim modeli olan Ters Yüz Sınıf (TYS)Modeli kullanılmaya başlanmıştır. Bu modelde, geleneksel öğretimden farklı olarak konu anlatımlarının evde sunulduğu pekiştirme ve uygulamaların okulda öğretmen rehberliğinde gerçekleştirildiği çalışmalar yürütülmektedir. TYS modeli normal öğretim modellerine oranla daha fazla uygulama yapma olanağı sağlar. TYS modeli iki aşamalı bir modeldir. İlk aşama ev aşaması, ikinci aşama ise okul aşaması olarak adlandırılmaktadır. Ev aşaması (sınıf dışı) öğrenciler için konu anlatımının videolar ile evde kendi öğrenme ortamlarının oluşturulması, okul aşaması ise (sınıf içi) evde öğrenilen konuların pekiştirtmesi amacıyla deney, video, değerlendirme çalışmaları gibi etkinliklerin yapılmasını içerir. Bu araştırma kapsamında 8. Sınıf “Basınç” ünitesinin “Katı Basıncı” konusuna yönelik bir etkinlik geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanması ve analizi doküman analizi yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. TYS modeli temel alınarak geliştirilen etkinlik hazırlama süreci ve etkinlik içeriği aşamalı bir şekilde sunulmuştur. Geliştirilen bu etkinliğin öğretmenler tarafından kolaylıkla uygulanabilir ve öğrencilerin anlamlı öğrenmelerine olanak sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmada sunulan etkinlik kazanımlara uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Kazanımlara uygun TYS modeli etkinliklerinin her ders ve konu için kullanılabilir olduğu önerilebilir.