7-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN PANDEMİ DÖNEMİNDE SOSYAL YAŞANTILARI VE ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ - ACUNER, Deniz; ŞEKERCİ, Neşe; AKSOY, Büşra; PARKIN, Güner; YILDIZ, Elif; KALEMOĞLU, Aleyna; TÜFEK, Kübra (PEARSON JOURNAL, 2022)
Bu araştırmanın amacı 7-12 yaş arası çocukların Covid-19 sürecinde arkadaşlık ilişkileri hakkındaki görüşlerini incelemek ve pandemi sürecinin çocukların sosyal yaşantılarına ne yönde bir etkisinin olduğunu ortaya koymaktır. Nitel araştırma deseni kullanılarak yapılan araştırmada ‘’Fenomenoloji (Olgubilim) Yaklaşımı’’ kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, 2020-2021 yılları arasında devlet okullarının 1-7. sınıflarında eğitim gören, ebeveyn onamı alınmış 15 öğrenci çalışma kapsamına alınmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış soru formu ile derinlemesine görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Görüşmeler yüz yüze veya çevrimiçi ortamda yaklaşık 1-1,5 saat sürmüştür. Elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların ifadeleri, 32 başlık altında 542 kere kodlanmıştır. Temaların oluşturulması, kod sıklıklarının saptanması, kod ve alt kodlar arasındaki ilişkilerin belirlenmesi ve haritalandırılması MAXQDA 2020 Programı kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların 7’si kız, 8’i erkektir ve yaş ortalamaları 9,33’tür. Tamamı İstanbul İlinde ikamet etmektedir. En çok kodlanan başlıklar; “Arkadaşlar ile yüz yüze görüşme”, “Yüz yüze oyunlar - etkinlikler” ve “Covid-19 öncesine özlem” olmuştur. Araştırma sonucunda; Covid-19 pandemisinde, çocukların yaşadıkları korku ve kaygının sosyal ilişkilerini kısıtladığı, pandemiden dolayı arkadaşlarına daha az zaman ayırdıkları, bu süreçte görüştükleri arkadaşlarında farklılık olduğu görülmüştür.