BOSNA SIRP CUMHURİYETİ’NE DÖNEN VE DÖNEMEYEN BOŞNAK MÜLTECİLERİN YAŞADIĞI SORUNLARIN ÖRNEK OLAYLARLA ANALİZİ - UĞURKAN, Ersin (PEARSON JOURNAL, 2021)
Çalışmada Bosna Sırp Cumhuriyeti’ne dönüş gerçekleştiren Boşnakların yerel Sırp yönetiminin ve Sırp çoğunluğunun olduğu yerleşim birimlerinde yaşadığı sorunlar, somut örnekler üzerinden analiz edilmiştir. Bu sayede Boşnak Mültecilerin BSC’ye gerçekleştirdikleri geri dönüşlerin zorluk derecesi ve dönüş gerçekleştiremeyenlerin de yaşadıkları zorlukların gösterilmesi amaçlanmıştır. Boşnak geri dönüşleri; insani yönü ve Bosna Hersek devletinin bir bütün olarak varlığının devam etmesi olmak üzere iki boyutuyla önem taşımaktaydı. Fakat BSC’deki Boşnak nüfusunun varlığının sürekliliği, ekonomik koşulların zorluğu yanında mevcut yerel yönetim tarafından kendilerine uygulanan etnik ayrımcılık en önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Bu bağlamda BSC yönetiminin uyguladığı politik engeller de değerlendirilmiştir. Öte yandan BSC kökenli Boşnak mülteciler halen kamplarda yaşam mücadelesi vermektedir. BH devleti, BSC kökenli Boşnak mülteciler ile ilgili ciddi anlamda strateji oluşturamamıştır. Bu da geri dönüşlerin oldukça düşük seviyede kalmasına neden olmuştur. Bosna Sırp Cumhuriyeti’nde Boşnak Mültecilerin karşılaştığı en önemli sorunlar; Etnik ayrımcılık, güvenlik ve ekonomik koşullarla mücadele olmak üzere, birçok boyutu içinde barındırmaktadır.