KIRŞEHIR İLI ULAŞTIRMA VE LOJISTIK YAPISINA İLIŞKIN SWOT ANALIZI - ALPASLANOĞLU, Alpaslan (PEARSON JOURNAL, 2021)
Kırşehir ili, tarihi Büyük İpek Yolu ile Kral Yolu’nun keşişim noktasında yer alan, köklü bir ulaştırma mirasına sahip, Türkiye’nin sadece coğrafik değil aynı zamanda ulaştırma ve lojistik potansiyeli itibari ile de merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle, araştırma konusu olan Kırşehir ili ulaştırma ve lojistik yapısının; hem Şehir hem de Ülke ekonomisinin gelişiminde önemli bir destek noktası olabileceği öngörülmektedir. Araştırma amacı; Kırşehir ili ulaştırma ve lojistik faaliyetlerinin durumu, güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesi, etkin ve verimli ulaştırma faaliyetlerinin sağlanabilmesinin yol ve yöntemleri ile karşılaşılabilecek tehditler ile fırsatların belirlenebilmesidir. Araştırmada, öncelikle Kırşehir ili ulaştırma ve lojistik yapısı ortaya konulmuş daha sonra SWOT Analizine tabi tutulmuştur. Çalışma için gerekli veriler; T.C. Ulaştırma Bakanlığı başta olmak üzere, ulusal ve yerel resmi kurumlara ilişkin kamuya açık bilgi ve raporlardan yararlanılarak elde edilmiştir. Dolayısıyla bu araştırmanın verileri resmi, kamuya açık ve ikincil türden oluşmaktadır. Ayrıca bu nedenle; güvenirlik, geçerlilik, akademik etik ilke ve kurallar üst düzeyde karşılanmaktadır. Çalışma sonucunda, Kırşehir ilinin ulaştırma ve lojistik faaliyetleri içinde lojistik (L türü), uluslararası yolcu taşımacılığı (B türü), uluslararası yük taşımacılığı (C türü), kargo işletmeciliği (M), nakliyat ambarı işletmeciliği (N) ve dağıtım işletmeciliğinin (P türü) yapılmadığı, bunlarla beraber depolama ve katma değerli elleçleme faaliyetlerinin olmadığı gözlemlenmiştir. Buna karşın Şehrin; coğrafik bakımdan ulaşım ağı merkezi olabilme potansiyeli, Türkiye’yi, Güney-Kuzey ve Doğu-Batı ana hatlarında tek bir merkezi nokta ile birleştirebilme olanağı elde edebileceği demir yolu projesinin merkezinde olması, önemli bir fırsat olarak görülmektedir. Ayrıca Kırşehir ilinde henüz gerçekleştirilmeyen ulaştırma ve lojistik faaliyetlerinden, özellikle lojistik, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı alanlarında girişimciler için geniş ve boş alanlar görülmektedir. Öte yandan, araştırmanın; ulusal ve yerel yönetimler, ulaştırma ve lojistik sektörü, akademisyenler, araştırmacılar, sektör yöneticileri ve çalışanları, girişimciler ve alan ile ilgili eğitim görenler için yararlı olabileceği düşünülmektedir.