2013-2017 Yılları Arasında Sınıf Yönetimi Alanında, SSCI Dergilerinde Yayınlanmış Olan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi - DOĞRU, Süleyman (PEARSON JOURNAL, 2021)
Bu çalışmanın amacı, sınıf yönetimi alanında 2013-2017 yılları arasında SSCI (Social Sciences Citation Index) dergilerinde yayımlanan 101 çalışmayı bibliyometrik açıdan inceleyerek, bu alanda son beş yıl içerisindeki güncel eğilimi ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Web of Science Core Collection veri tabanında “sınıf yönetimi” konu başlığı altında bir alanyazın taraması gerçekleştirilmiş ve ilgili alanda yapılan çalışmalara ilişkin bibliyometrik verilere ulaşılmıştır. Ulaşılan bu çalışmalar yıllara göre yayın sayıları, yayın türleri, atıf analizleri, yayınların yapıldığı ülkeler, ortak atıf ağları ile kavram-konu yönelimleri bağlamında incelenmiştir. Ortak atıf ağları ile kavram-konu yönelimlerinin belirlenmesinde sosyal ağ analizi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analiz sürecinde Citespace 5.2 uygulamasından faydalanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, hem yayın hem de atıf sayıları bağlamında alana olan ilginin 2013 yılından sonra düzenli bir şekilde arttığı görülmüştür. Türkiye’nin son yıllarda sınıf yönetimi alanında uluslararası alanda adını ciddi anlamda duyurmaya başladığı çalışmanın ilgi çekici sonuçlarından biri olarak bulunmuştur.