DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM PERFORMANSLARININ MULTIMOORA YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ: G7 GRUBU ÜLKELERİ ÖRNEĞİ - ALTINTAŞ, Furkan Fahri (PEARSON JOURNAL, 2021)
Doğrudan yabancı yatırım (DYY), ülkelerin ekonomik gelişmelerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, küresel sermayenin önemli bir kısmına hâkim olan G7 ülkelerinin DYY çekicilik performanslarını MULTIMOORA yöntemi ile ölçmektir. Bulgulara göre, MULTIMOORA yöntemi ile ülkelerin yabancı yatırım çekicilik performans değerleri sırasıyla ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Kanada ve İtalya olarak belirlenmiştir. Ayrıca MOORA-Oran, MOORA-Referans Yaklaşımı çerçevesinde ortalama DYY çekicilik performans değerinin altında kalan ülkelerin Japonya, Kanada ve İtalya, ortalama değerin üstünde olan ülkelerin ise ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa ülkelerinin olduğu tespit edilmiştir. MOORA-Tam Çarpım metoduna göre ise ortalama DYY çekicilik performans değerinin altında kalan ülkelerin Fransa, Japonya, Kanada ve İtalya, söz konusu ortalama değerin üstünde olan ülkelerin ise ABD, İngiltere ve Almanya olduğu gözlenmiştir. Buna göre, MOORA-Oran ve MOORA-Referans yöntemlerine göre ortalama yabancı yatırım çekicilik performans değerinin altında olan Japonya, Kanada ve İtalya ülkelerinin diğer G7 ülkeleri ile yabancı yatırım çekicilik kapsamında uyum içinde olması için yabancı yatırım çekme konusunda uygun stratejiler, yöntemler, yönetimler ve politikalar geliştirmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.