FAYDA- MALİYET YÖNTEMİ İLE FARKLI DEĞERDEKİ PROJELERİN BİR BİRLERİNİ ELEMESİ - KAYA, Murat (PEARSON JOURNAL, 2021)
Ekonomi dünyasında bir yatırımın geri kazanımı oldukça önemlidir. İşletmeler yatırım amaçlı uzun vadeli proje hazırlarken, zaman içerisinde değişen ekonomik şartlar, riskler, projeye ait nakit akışları, uygulanacak ıskonto oranı, ekonomik ömür gibi temel kriterleri önceden tahmin etmek isterler. Bu nedenle işletmeler hazırladıkları projeler için aynı ekonomik şartları sağlayabilecek farklı projeler hazırlarlar. Bu projelerin mukayese edilebilmesi için fayda- maliyet tablosu çıkartılarak üstünlükleri acısından değerlendirilir. Bu değerler doğrultusunda birbirlerini eleyerek en doğru projenin seçilmesi sağlanır. Bu çalışmada üç farklı projeye, fayda-maliyet oranı yöntemi uygulanmış. Her üç proje için yıllık %10 faiz ve 15 ile 60 yıl ömür arsında sayısal değerler verilmiştir. Projelerin değerlendirilmesi sonucu birbirlerini elemesi sağlanarak, en uygun proje belirlenmiştir. Nakit akışları bugünkü ve yıllık eşdeğere göre hesaplanmıştır