4857 SAYILI İŞ KANUNU ÇERÇEVESİNDE FAZLA ÇALIŞMA TÜRLERİ VE FAZLA ÇALIŞMA YAPTIRILAMAYACAK İŞLER - YENGİNAR , ALTUĞ (PEARSON JOURNAL, 2021)
Çalışma hakkı, uluslararası insan hakları belgelerinin hemen hepsinde ve birçok dünya ülkesinin anayasasında bir temel insan hakkı olarak kabul edilmiştir. Bu hak, T.C. Anayasasında da bir temel insan hakkı olarak kabul edilmiş ve güvence altına alınmıştır. Fakat “çalışmanın” bir temel insan hakkı olarak kabul edilip güvence altına alınması kadar, uygulanma ve işleyiş biçiminin de yasalar çerçevesinde düzenlenmesi büyük önem arz etmektedir. Fazla çalışma kavramı, çalışma kavramının uygulanma ve işleyiş biçimine yönelik olarak İş Hukukuna söz konusu olmuş bir kavram olup, 4857 sayılı İş Kanunumuzda düzenlenmiştir. Fazla çalışmadan bahsedebilmek için öncelikle sınırlandırılmış bir çalışma süresi gerekmektedir. Bu bağlamda; 4857 sayılı İş Kanununda çalışma sürelerine ilişkin bir sınır çizilerek bir işçinin haftada en çok kaç saat çalışabileceği belirlendikten sonra, bu sürenin üstündeki çalışmaya konu olan fazla çalışma tanımlanmıştır. Ayrıca, aynı Kanunda fazla çalışmanın hangi nedenlerle yaptırılabileceğine bağlı olarak ortaya çıkan fazla çalışma türleri ve fazla çalışma yaptırılamayacak işler de düzenlenmiştir