Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Bağlamında 2018 ve 2024 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Müfredatlarının Karşılaştırmalı Analizi - KÖSEOĞLU, Zahit (PEARSON JOURNAL, 2025)
Bu çalışma, 2018 ve 2024 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) müfredatlarını (4-8. sınıflar) karşılaştırmalı bir perspektifle ele alarak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli bağlamında değerlendirmiştir. 2018 müfredatı, bilgi aktarımına dayalı geleneksel bir yapıya sahipken, 2024 müfredatı öğrenci merkezli, eleştirel düşünmeyi teşvik eden ve disiplinler arası öğrenmeyi destekleyen çağdaş pedagojik yaklaşımlar benimsemiştir. Araştırma, öğrenme alanları, öğrenme çıktıları, sosyal-duygusal beceriler, disiplinler arası ilişkiler ve okul temelli planlama gibi temel başlıklar altında müfredatların güçlü ve zayıf yönlerini analiz etmiştir. Sonuçlar, 2024 müfredatının, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin vizyonuyla uyumlu olarak, bireysel farklılıkları ve yerel bağlamı dikkate alan esnek bir yapı sunduğunu ortaya koymuştur. Eleştirel düşünme, problem çözme ve dijital okuryazarlık gibi becerilere daha fazla yer verilmiş; değerler eğitimi ve bütüncül öğrenme süreçleri güçlendirilmiştir. Ancak, bu müfredatın etkili uygulanabilmesi için öğretmen eğitimi, kaynak çeşitliliği ve değerlendirme süreçlerinde iyileştirmeler yapılması gerektiği belirtilmiştir. Çalışma, 2024 DKAB müfredatının çağın gereksinimlerini karşılayan önemli bir yenilik olduğunu vurgulamakla birlikte, öğrenci merkezli ve yerel bağlama duyarlı uygulamaların desteklenmesi gerektiğini önermektedir.