Yönetsel Uygulamaların Farklı Kültürlere Uyumlaştırılması: Türk Müteahhitlik İşletmelerinin Yurtdışı Faaliyetleri Üzerine Nitel Bir Araştırma - KÜÇÜKYİĞİT, Ahmet Tuğrul and ULUKAN, İbrahim Cemil (PEARSON JOURNAL, 2024)
Türk müteahhitlik işletmeleri, 1970’li yıllardan itibaren yurt dışında faaliyet göstermeye başlamış ve birçok başarılı projeyi hayata geçirmişlerdir. Özellikle son yıllarda istikrarlı bir şekilde dünyanın en önde gelen işletmeleri arasında yer alan Türk müteahhitlik işletmeleri, 2022 yılında yurt dışında gerçekleştirilen faaliyetler baz alınarak yapılan değerlendirmede Çinli işletmelerin ardından dünyada ikinci sırada yer almıştır. Türk müteahhitlik işletmelerinin başarıları birçok araştırmaya konu olmuştur. Bu araştırmalar, elde edilen başarıların daha çok mühendislik faaliyetleri yönüne odaklanmış, işletmeleri yönetsel anlamda başarıya götüren etkenler ise yeterince ele alınmamıştır. Bu çalışmada yurt dışında çalışmaları bulunan Türk müteahhitlik işletmelerinin kazandıkları başarıların yönetsel açıdan kaynakları ve uygulamış oldukları yönetim tarzları ile uygulamaların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bu işletmelerin üçünden üst düzey yöneticileri ile kapsamlı görüşmelerde bulunulmuş ve veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Analizler neticesinde, Türk müteahhitlik işletmelerinin yurt dışı faaliyetlerinde elde ettikleri başarıların elde edilmesinde öne çıkan unsurlar liderlik, iş yapma biçimleri ve insan kaynakları uygulamalarında kültürel uyumlanma, güçlü yakın çevre ilişkileri, risk alma yetisi, bilgi ve tecrübe ile hızlı karar alma ve hızlı hareket edebilme yeteneği olarak tespit edilmiştir. Bu işletmelerin rakiplerine avantaj sağlayan ve dolayısı ile iyileştirilmesi gereken hususlar ise daha fazla devlet desteği ihtiyacı (garantörlük, finansman kolaylığı vb.) ve özellikle tasarım ile mimari açıdan kendilerini geliştirmeleri ihtiyacıdır.