Unipolar Depresyon Tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi: Olgu Sunumu - SAYIN, Piroz; KARAAZİZ, Meryem (PEARSON JOURNAL, 2024)
Çalışmadaki olgu sunumu, DSM-5 tanı kriterlerine göre unipolar depresyon (major) bozukluğu semptomları gösteren 21 yaşında olan danışanla bilişsel davranışçı terapi perspektifinde görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Danışan mutsuz ve yorgun hissettiğini, hiçbir şeyden zevk alamadığını, uykusunda azalmaların, iştahında artışların olduğunu ve sürekli intihar düşünceleriyle birlikte intihar girişimi şikayetlerinin olduğunu vurgulamıştır. Danışan daha önceki yaşamında da bu belirtilerin olduğunu ancak son zamanlarda ağlamasında artış olduğunu ve profesyonel bir desteğe başvurduğunu belirtmiştir. Danışanla bilişsel terapide baş etme, davranışlarını kontrol etme ve kendi sorumluluğunu alma becerilerini iyileştirmek ve geliştirmek için psikoeğitim uygulanmıştır. Olumsuz otomatik düşüncelerin belirlenip değiştirilmesi ve ara inançların belirlenip değiştirilmesiyle birlikte alternatif düşüncelerin oluşturulması olgunun farkındalığı kazanması sağlanmıştır. Bununla birlikte olgu, hiçbir şeyden zevk alamadığını ve sosyal ilişkilerinde azalmaların olduğunu söylemiştir. Görüşmeler süresince olguya verilen davranışsal ödevler ve egzersizler bu düşüncelerin azalmasına sebep olmuştur. Bunun yanında, uykusuzluk ve iştah artışı için davranışsal teknikler öğretilmiş olup ödevler verilmiştir. Yapılan görüşmeler doğrultusunda, danışanın düşüncesinin ilk görüşmeye göre değişiklik gösterdiğini ve bununla birlikte davranışsal değişiklikler ile sonuçlanmıştır. Unipolar depresyon ile sınırlı olan danışanın formülasyonları ve müdahaleleri de dahil olmak üzere sadece bilişsel davranışçı terapi yöntemleri kullanarak psikoterapi sürecini detaylandıran bu olgu sunumunun literatüre katkı sağlayacağı düşünülmüştür.