Türk İnsaniyetçilik Politikasında Somali Örneği - AYTUN, Hüseyin; ULLAH, Rahmat (PEARSON JOURNAL, 2023)
Bu makalenin amacı, yardım anlayışı ve insaniyetçiliğin Türk dış politikasındaki yerini ve Türkiye-Somali ilişkilerinin günümüzdeki durumunu analiz etmek, değişen dünya düzeninde Türkiye’nin Afrika’daki açılım politikasını da Somali özelinde ele almaktır. Çalışmada Türkiye’nin Somali üzerindeki yardımlarının diğer büyük devletlere göre daha kısıtlı olmasına rağmen daha olumlu etkiler uyandırdığı görülmüştür. Bunun sebebi olarak ise ortak tarih, aynı dine mensup olunması ve sömürgecilik geçmişinin olmaması gibi etkenlerin insaniyetçilik kavramının Türkiye dış politikasında diğer devletlere göre farklı şekilde yorumlanması olduğu anlaşılmıştır. İnsaniyetçilik Kavramı çerçevesinde içerik analiz yöntemiyle hazırlanan bu makalede Türkiye’nin yardım yaparken bireyselliği seçmesinin beraberinde getirdiği olumlu-olumsuz etkiler sonucu olarak uluslararası arenada aldığı tepkilerin yanı sıra Somali ulus gücünün yapılandırılmasında son derece aktif olmasının getirdiği sonuçlar da ele alınmıştır.