Birlik (şehir) Tipi Pazarlama Modeli- Sipariş Üzerine Müşterek Satış Usulü (Edirne İli Örneği ) - ONUR, Yaşar Burçin (PEARSON JOURNAL, 2023)
Dünya ülkelerinde birbiri ardına gözlemlenen ekonomik kriz ve toplumsal karmaşa ortamları, ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte sistemler ve ekonomik modeller üretilmesini zorunlu kılmaktadır. Küçük işletmeler ve zanaatkârlar, konjonktürel kaynaklı olumsuzluklardan en yüksek düzeyde etkilenen gurupları oluşturmaktadır. . Üretim artışını sağlayacak olan ve atıl kapasitede faaliyet gösteren potansiyel üreticilerin, ticaret sürecine dâhil edilmesi, piyasalarda kaldıraç etkisi oluşturacaktır. Likit Kıymetlerin, dolaşım hızını arttıracaktır. Maddi varlıkların belirli ellerde toplanmasını engelleyecektir. Bu noktada zanaatkârların ürünlerini birleştirerek pazarlayabilecekleri yeni bir ekonomi modeline ihtiyaç bulunmaktadır. Birlik tipi pazarlama modeli olarak adlandırılan yapılanma, ürün depolama faaliyetlerine gerek duyulmadan, sipariş üzerine üretim yapılmasını sağlayacak ve ürünlerin ortaklık dâhilinde sunulmasıyla küçük işletmelerin, büyük hacimli işletmeler gibi görülmelerine sebep olacaktır. Bu çalışmada; pazarlama imkânlarından yoksun küçük üreticiler kurumsallaştırılmak sureti ile tek çatı altında toplanması adına yeni bir ekonomik model tanıtılmaktadır. Mahalle birlik teşkilatlanması, siyasi anlamda, yerel yönetimler bünyesinde bulunan mahalle muhtarlık kurumlarını andırmakla birlikte, hukuksal olarak kooperatif işletmeleri ile sınırlı sorumlu komandit şirket türü yapılanmalara benzemektedir.