Telafi Edici Ve Etkinlik Hipotezlerine Dair Ampirik Kanıtlar: Kırılgan Beşli Örneği - ÇELİK, Süleyman (PEARSON JOURNAL, 2023)
Küreselleşmenin iktisadi ve ticari etkisi, ülkelerin ekonomik işbirliği ve entegrasyonu, krizlerin tüm dünyayı aynı anda etkilemesi gibi sebeplerden dolayı ülke ekonomileri dışsal risklere maruz kalabilmektedirler. Bu durumda hükümetler uygulayacağı politikalar ile ülke refahını koruyabilir veya zararı en aza indirebilir. Bu bağlamda literatürde ve iktisat teorisinde kabul gören üç hipotez söz konusudur. Bunlar, telafi edici etki hipotezi (Cameron: 1978; Rodrik: 1996), etkinlik hipotezi (Cusack: 1997) ve sanayisizleşme hipotezi (Clark: 1940; Iversen & Cusack: 2000) olup dışa açıklık ile kamu harcamaları değişkenleri ile sınanmaktadır. Bu bağlamda çalışmada kırılgan beşli olarak bilinen Endonezya, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Türkiye ekonomileri için üç hipotezden hangisinin geçerli olacağı sınanmıştır. Panel veri analiz yöntemlerinden yatay kesit bağımlılık testi, Smith vd. (2004) Bootstrap birim kök testi, LM Bootstrap panel eşbütünleşme testi, Canning ve Pedroni (2008) nedensellik testi, CCE katsayı tahmin testi uygulanmıştır. Elde edilen analiz sonuçları Brezilya hariç, diğer ülkelerde etkinlik hipotezinin geçerli olduğunu gösterirken sadece Brezilya’da sanayisizleşme hipotezinin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.