Sanayisizleşme Hipotezinin E-7 Ülkeleri İçin Geçerliliğinin Sınanması: Ampirik Bir Analiz - KÜNÇ, Soner (PEARSON JOURNAL, 2023)
Sanayisizleşme hipotezi, Iverson ve Cusak (2000) tarafından literatüre kazandırılan ve ekonometrik olarak bir ülkenin kamu harcamaları ile dışa açıklık göstergeleri arasında bir nedensellik ilişkisinin olmaması anlamına gelmektedir. Ayrıca sanayisizleşme kavramı, sanayi sektöründeki istihdamın toplam istihdam içindeki payının yıllar içerinde azalarak tarım ve hizmet sektöründeki istihdam payının artması olarak da ifade edilmektedir. Bu bağlamda çalışmada E7 ülkelerinde (Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Meksika, Endonezya ve Türkiye) sanayisizleşme hipotezinin geçerliliği sınanmıştır. Hadri-Kurozumi (2012) panel birim kök testi ile durağan hale gelen serilere ECM (Error Correction Model) panel eşbütünleşme testi uygulanmış ve değişkenler arasında uzun dönemde eşbütünleşik ilişkinin olduğu görülmüştür. Sanayisizleşme hipotezinin geçerliliğinin ekonometrik olarak anlaşıldığı değişkenler arasında nedensellik ilişkisinin olmaması kriterinin sınanması için Canning ve Pedroni (2008) nedensellik testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre hızlı büyüme oranlarına sahip gelişmekte olan 7 ülkeden sadece Endonezya’da sanayisizleşme hipotezinin geçerli olduğu ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu diğer 6 ülkede ise hipotezin geçerli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.