MODA TASARIMINDA AKSESUAR OLARAK EŞARP (30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI ÖRNEĞİ) - AYGÜN, Müzeyyen (PEARSON JOURNAL, 2022)
Giysilerin kullanışlı, verimli ve çekici hale getirilmesi için giysiye ilave edilen ya da bedene takılan parçalar aksesuar olarak tanımlanmaktadır. Aksesuarlar hayatı kolaylaştırmak ve kullanan kişilerin ihtişamını göstermek için tasarlanmışlardır. Eşarp, boyuna, omuza ve başa örterek giyilen, sıcaklık, görsellik, dini sebepler ya da saçı temiz, toplu tutmak için kullanılan moda aksesuarıdır. Eşarbın kuru çöllerde toz ve dumanı ağız ve burundan uzak tutmak, sıcak havada teri emmek ve soğuk iklimlerde sıcak tutmak gibi birçok işlevsel kullanımı mevcuttur. Eşarbın geçmişi oldukça mütevazi köklere dayanmaktadır. Eski Mısırlılarla başlayarak Hırvat, Çin ve Fransız kültürlerine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Geçmişten günümüze sınıf ve statü göstergesi olarak kullanılmıştır. Özellikle Çin ordusu bir sıralama işareti olarak eşarp kullanma konusunda köklü bir geleneğe sahiptir. Askeriyede bireye verilen statü veya pozisyonu ifade etmek için keten, pamuk ve ipekten eşarplar kullanılmıştır. Eşarplar belirli kişiye verilen kadroyu, konumu ve gücü göstermede önemli olmuştur. Eşarbın askeri birliklerde Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında da kullanımı devam etmiştir. Eşarpların geçmişte özel bir günün anısına o günü hatırlatmak amacıyla da tasarlanarak kullanıldığı görülmüştür. Moda Tasarımında Aksesuar Olarak Eşarp (30 Ağustos Zafer Bayramı Örneği) isimli araştırmanın ana amacı; 30 Ağustos Zafer Bayramı temalı özgün anı eşarp tasarımları oluşturmaktır. Bu amaca bağlı olarak moda aksesuarlarından olan eşarp u¨ru¨nlerinin farkındalık oluşturma gu¨cu¨nu¨n dikkate alınması, göru¨ntu¨lerin akılda kalıcılığının arttırılması ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için anı eşarp tasarımı oluşturmak amaçlanmıştır. Araştırmada genel tarama modeli ile ilgili literatu¨r taranarak tasarımda esin, esinlenme ve esin kaynaklarını yansıtma konusunda bir çerçeve geliştirerek, uygulama ilkelerini ortaya koyarak özgün 30 Ağustos Zafer Bayramı temalı anı eşarp tasarımları oluşturulmuştur.