BANKACILIK SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTSEL YILDIRMANIN ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ - YAZGAN, Ayşe Elif; ÇİMEN FEDAİ, Gamze (PEARSON JOURNAL, 2022)
Örgütsel yıldırma kavramı, bulunulan topluluk içerisinde belirli bir kişinin hedef alınarak, o kişiyi sürekli biçimde rahatsız etme, psikolojik şiddet uygulama, bezdirme, huzursuz etme gibi kavramları içermektedir. Örgütsel yıldırmaya uğrayan kişi yeterli motivasyonu sağlayamaz ve verimi düşer. Örgütsel özdeşleşme, çalışanın kurumunu benimsemesi, kendisini kurumuyla bir bütün olarak görmesi şeklinde tanımlanabilir. Örgütsel özdeşleşme, çalışma hayatında çok önemsenen faktörlerden birisidir. Örgütsel özdeşleşme seviyesi yüksek olan bireylerle çalışmak hem birey hem örgüt için çok önemlidir. İşten ayrılma niyeti ise, çalışanın bulunduğu örgüt içerisinden kendi isteğiyle ayrılma isteğidir. Çalışanın işten ayrılma niyetinde olması, yetenekli ve deneyimli iş gücünün kaybedilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı örgütsel yıldırmanın örgütsel özdeşleşme ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisinin incelenmesidir. Bu doğrultuda Konya’da faaliyet gösteren kamu, katılım ve özel banka çalışanlarından 386 kişi ile anket yapılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız t-testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson çift yönlü korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde örgütsel yıldırma ile örgütsel özdeşleşme ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve örgütsel yıldırmanın, örgütsel özdeşleşme ile pozitif, işten ayrılma niyeti ile negatif yönlü ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.