Ekran Maruziyeti Bulunan Çocuklarda Ergoterapinin Duyusal Etkileri - ASQAROVA, Sevda; ZENGİN, Talha Tayfun (PEARSON JOURNAL, 2022)
Teknoloji geliştikçe küçük yaş gruplarında mobil cihaz kullanımı artış gösterdi ve ekrana maruz kalma süresi arttı. Ekran maruziyetinin çocukların gelişimlerine pek çok olumsuz etkisi vardır. Ekran başında uzun süre kalmak çocuklarda; dikkat eksikliği, konuşma problemleri, duyusal-motor problemler, davranışsal ve duygusal sorunları ortaya çıkarır. Ekran maruziyetinin artmasında pek çok faktör etkili olabilir. Bu faktörlerin başında aile gelir. Aile üyelerinin meslekleri, gelir durumları, ailedeki üye sayısı gibi durumlar mobil cihaz kullanımını etkiler, mobil cihaz kullanımı ise ekrana maruz kalma süresini etkiler. Ekran maruziyetinin önemli etkilerinden biri uyaran eksikliği ya da olumsuz uyarandır. Özellikle nöroplastisitenin en hızlı olduğu 0-6 yaş arasında çocukların olumsuz uyaranlara maruz kalması gelişimsel geriliklere sebep olur. Uyaran eksikliği çocukların duyularının sistemli bir şekilde çalışmasını engeller. Anne karnında gelişmeye başlayan duyular ekran maruziyetine bağlı olarak olumsuz etkilenir ve çocuklarda duyu bütünleme sorunları görülür. Ergoterapistler duyu bütünleme sorunu yaşayan çocukları anlamlı ve amaca yönelik aktivitelerle günlük yaşama adapte etmeyi amaçlar ve bu doğrultuda çocuğu bireysel değerlendirerek bireye özgü terapi programı oluşturup uygularlar.