KADIN, NAMUS VE BOŞANMA ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRME - ŞENOL, Dolunay; KILIÇ, Sümeyye (PEARSON JOURNAL, 2021)
Toplumsal cinsiyet rolleri ve ataerkinin, kadınların evlilik ve boşanma deneyimleri üzerindeki etki ve sonuçlarının anlaşılmaya çalışıldığı bu çalışmada, boşanmış on iki kadınla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş ve görüşmelerde çalışma için özel olarak oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Eril ideoloji ve cinsiyet rolleri doğrultusunda kadının; özel alan, annelik, beden ve namus çerçevesinde algılandığı ve değerlendirildiğini söyleyebilmek mümkün. Buna göre evlilik öncesi, evlilik ve boşanma sonrası tüm süreçlerde kadının yaşamının bu ideolojik temeller esasında düzenlemeve, disipline edilmeye çalışıldığı görülmektedir. Eğitim ve çalışma hayatına erişimde erkekler kadar fırsat ve imkân eşitliği tanınmayan kadınların, evlilik ve boşanma süreçlerinde de buna bağlı olarak çok daha ağır tablolarla karşılaşmaları kaçınılmaz olmaktadır. Toplumsal cinsiyete bağlı olarak boşanmanın, kadınlar açısından erkeklerden farklı sorunlar ve mağduriyetler ortaya çıkardığı anlaşılmaktadır. Bu çalışmada eşlerinden ayrılmış olan kadınların boşanma öncesi, boşanma süreci ve sonrasında yaşamış oldukları sorunlar sadece görüşme grubuna dâhil olan kadınlarla olan görüşme verileri üzerinden değerlendirilerek sosyolojik bakış açısı ile yorumlanmaya çalışılmıştır.